Agenda

Houtas in en om het huis

Verrassende toepassingen voor houtas in en om het huis

houtasDe afgelopen zomer was gevuld met festivals en vrolijke bijeenkomsten in tuinen en op het strand. En overal vuurtjes … houtvuurtjes. Houtvuurtjes om op te koken, je aan te verwarmen, over heen te springen, doorheen te lopen zelfs en verhalen bij te vertellen als de zon was onder gegaan.

Vuurtjes laten as achter … houtas. Houtas is nuttig en is voor van alles en nog wat te gebruiken.

Al vanaf oudsher is houtas nuttig gebleken. Nodig zelfs.

Beelden van een sereen bos dat wordt overspoeld door verwoestende vlammen. Dat is voor ons erg om te zien. Bosbranden zijn destructief voor de natuurlijke omgeving, er komen miljoenen tonnen  kooldioxide vrij in de atmosfeer en er is een zeer reële kans op materiële schade en menselijk leed. Het brandspook wordt over het algemeen beschouwd als een slechte zaak.

Geavanceerde brandblussysteem helpen om die grote branden we op televisie zien te blussen. Branden die het gevolg zijn van ophoping van dode bomen, bladeren en struiken welke niet zouden voorkomen als natuurlijke kleine bosbranden hun beloop hadden mogen hebben.

Bosbranden hebben, net als alle dingen in de natuur, een ecologisch doel en maken deel uit van een groter systeem. Terwijl maar liefst 90% van de branden vandaag de dag worden veroorzaakt door menselijke activiteiten, worden de resterende 10% aangewakkerd door blikseminslag of lava. 10% heeft een natuurlijke oorzaak.Natuurlijk voorkomende bosbranden zijn een noodzakelijke katalysator voor verandering. Ze ruimen dode vegetatie op, terwijl ze plaats maken voor nieuwe groei. Ze verbeteren het leefgebied van wilde dieren door het veranderen van het landschap en het verhogen van de kwaliteit van voedsel en overvloed geeft. Ze bevorderen de biodiversiteit van planten en dieren. Ze verwijderen invasieve vreemde planten waardoor inheemse soorten weer gedijen en last but zeker not least, ze produceren as. As die essentiële elementen bevat die zal helpen bij het herstel van het bos.

Wat is houtas?

ash-bucket-with-ashesHoutas is voornamelijk samengesteld uit calcium, kalium, fosfor en magnesium, maar bevat ook sporen van ijzer, mangaan, natrium, borium, zink, koper en molybdeen. Omdat het is gemaakt door de verbranding van plantaardige materialen, behoudt het veel van de elementen die nodig zijn om nieuwe groei te ondersteunen. Houtas wordt al lange tijd gebruikt door tuinders en boeren als een natuurlijke bodem verrijking. Als houtas werd verpakt en in de tuincentra op de markt gebracht zou worden, zou het een NPK waarde – N (stikstof) P (fosfor) K (kalium) – van 0-1-3 hebben.

Naast het verrijken van tuin- en landbouwgrond heeft houtas vele andere toepassingen in en om het huis. Voordat je begint met het gebruik van houtas zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden:

  • Gebruik alleen as van hout dat vrij is van chemicaliën. Geen onder druk behandeld hout, geschilderd of gebeitst hout, houtskool, briketten of commerciële producten zoals langzaam brandende houtblokken.
  • Voor het beste resultaat gebruik je as verkregen van inheems hardhout zoals eik en esdoorn. Deze hebben vijf keer zoveel voedingsstoffen per hoeveelheid als zachthout.
  • Hoewel as koel kan aanvoelen, kunnen begraven sintels dagen warm blijven. Veilig houtas opslaan doe je door ze in een metalen container met een deksel te leggen (misschien investeren in een houtas container met schop) en deze neer te zetten het op een niet-brandbaar oppervlak, zoals aarde of beton. Zorg ervoor dat de container is geïsoleerd en op zijn minst een meter uit de buurt van brandbare materialen staat.
  • Bij het hanteren van houtas, draag altijd handschoenen, oogbescherming en als de deeltjes bijzonder fijn zijn, een stofmasker. Het wordt aanbevolen dat je dezelfde voorzorgsmaatregelen gebruikt met houtas als je zou hanteren bij het gebruik van bleekmiddel, een ander sterk alkalische stof.
  • Combineer nooit houtas met stikstof meststoffen zoals ureum, daarbij zal ammoniakgas vrij komen.
  • Gebruik geen houtas op zaailingen. Houtas bevat zouten die jonge planten beschadigen.

Neutraliseren zure grond

Tenzij je zuurminnende planten kweekt zoals bosbessen, paprika's en azalea's, wil je een bodem pH van tussen 6-7,5 handhaven in je tuinbedden. Dit bereik wordt beschouwd als ideaal omdat voedingsstoffen in meststoffen gemakkelijk worden opgelost in water en beter opgenomen door de wortels van de plant.

Zure grond (pH lager dan 6) betekent dat planten niet genoeg stikstof, fosfor of kalium ontvangen; alkalische grond (een pH boven 7,5) betekent dat planten onvoldoende ijzer, mangaan en fosfor ontvangen. Vóór de wijziging van je grond, kan je de pH van de bodem testen met een test  kit. Deze zijn te koop bij tuincentra en zal je een nauwkeurige uitslag van de zuurgraad / alkalische niveaus van je grond geven.

Houtas bevat tot 70% calciumcarbonaat en kan worden gebruikt als vervanging voor kalk. In tegenstelling tot de agrarische kalksteen, dat is langzaam werkend,  doet houtas zijn magie snel vanwege de kleine deeltjesgrootte. Als algemene regel, niet meer dan 10 kilo houtas per 100 vierkante meter van de tuin en altijd opnieuw de grond testen na het toepassen van houtas.

Ontmoedigen van naakt- en huisjesslakken

banana-slug slak asIn de tuin kunnen slakken in korte tijd een ravage onder de planten aanrichten. Onder de dekking van de duisternis kunnen ze hele stukken van je tuin opslokken, met een voorkeur voor jonge planten die ze sneller opslokken dan zaailingen kunnen groeien.

Als een natuurlijke afschrikmiddel, houtas. Besprenkeld gelijkmatig rond individuele planten of langs de omtrek van het gehele perceel. Houtas heeft een vochtabsorberende werking - een belangrijke turn off voor slijmerige wezens. Bij de toepassing van houtas, proberen om direct contact met de planten te voorkomen en opnieuw toepassen na elke regenval.

Toevoegen aan je composthoop

Houtas toegevoegd aan je composthoop zal helpen om het kaliumgehalte van de compost te verhogen, een belangrijke voedingsstof voor de bloei en vruchtvorming. Maar toevoegen van houtas aan de composthoop moet met mate worden gedaan – ongeveer om de 15 centimeter wat strooien - omdat houtas alkalisch is. Te veel zal de pH-waarde van je composthoop te veel verhogen, zodat de compost op zijn beurt je planten (vooral de zuurminnende planten) zullen beschadigen wanneer het wordt toegepast op de tuin.

Gebruik het bij calcium liefhebbende planten

Hoewel geplette eierschalen een uitstekende bron van calcium zijn in de tuin, is houtas een andere natuurlijke stof dat goede hoeveelheden calciumcarbonaat bevat. Strooi houtas spaarzaam en werk in de bodem rond calcium-liefhebbers zoals appelbomen, wortelen, tomaten, aardappelen, bloemkool, broccoli, sla, spruitjes, kool en selderij.

Maak een as-infusie

Een as-infusie kan worden ingezet om kalium tekorten te voorkomen of te corrigeren. Bruine vlekken, krullende bladpunten, vergeling tussen de nerven, tragere groei van de plant en een verminderde gewasopbrengst zijn enkele van de tekenen dat je planten niet genoeg kalium ontvangen. En sommige planten, zoals tomaten, aardappelen, appels, frambozen, bessen en suikerbieten hebben hier snel last van.

Om infusie te maken uit houtas doe je 1 kilo houtas in een stoffen zak (zoals bijvoorbeeld een oud kussensloop) en bind het dicht. Doe de as zak in een bak van ongeveer 85 liter gevuld met water en laat het enkele dagen trekken. Zodra de as-infusie is gebrouwen giet je ongeveer een beker per week om je planten.

Bemest je gazon

Een lichte waas van houtas op het gazon strooien kan helpen het tot groenere weiden te laten groeien. Na het aanbrengen van de as in je tuin goed sproeien om te voorkomen dat de heilzame voedingsstoffen wegwaaien.

Maak een stofbad voor je kippen

Dust bath May2012Net als veel andere vogels hebben kippen een stofbad nodig om zichzelf schoon te houden. Wriemelen en kronkelen in het stof is gedrag waarmee kippen hun veren en huid schoon maken,  terwijl het ook parasieten zoals luizen en mijten verwijdert.

Als je kippen in je achtertuin hebt vergeet dan niet om een plek voor dit hygiënische ritueel in je planning op te nemen.

Houtas vermengd met zand maakt een prachtige stofbad substraat waar je kippen dol op zullen zijn.

Maak zeep

De eerste zepen werden gemaakt door de oude Babyloniërs rond 2.800 voor Christus. Ze gebruikten daarvoor een mengsel van dierlijke of plantaardige vetten en houtas. Wanneer as van hardhout worden gekookt in zacht water (bijvoorbeeld regenwater) ontstaat er loog. Wanneer loog (kaliumhydroxide) wordt gemengd met dierlijke of plantaardige vetten maakt het een zachte zeep. Voeg op het laatste moment een beetje zout toe aan de mix en giet het in de zeepmallen. Het zout dient om steviger stukken zeep te maken.

Smelt ijs en sneeuw

Het wijdverbreide gebruik van zout (natriumchloride) om ijs en sneeuw in de winter te laten smelten heeft geresulteerd in een aantal ernstige verontreiniging. Elk jaar worden tonnen zout gedumpt op de wegen wat uiteindelijk zijn weg vindt naar het oppervlakte water en de ondergrondse waterwegen. Hoewel zout enigszins effectief is in het verminderen van ongevallen verhoogt het ook het zoutgehalte van oppervlakte- en grondwater en is het extreem giftig voor planten en dieren.

Een veilig en natuurlijk alternatief voor de grip op wegen, het ont-ijzen en het laten smelten van sneeuw is houtas. Omdat houtas kaliumcarbonaat bevat is het een soort zout dat veel milieuvriendelijker is dan op chloride gebaseerde zouten. Het kan helpen ijs en sneeuw te smelten als het wordt gestrooid over opritten en voetpaden. In tegenstelling tot zout zal het niet ondergronden zoals beton en metaal aantasten, schadelijk zijn voor de poten van je viervoetige vrienden of schade aan je planten veroorzaken in de komende lente.

Poetsen van zilver, metaal en glas

zilver poetsenHoutas is mild schurend en kan worden gebruikt om aangetast zilverwerk, doffe metalen en troebel glas te polijsten. Neem een kopje houtas en voeg een scheutje water toe om het tot een dikke pasta te maken. Doe rubber handschoenen aan en verspreid deze pasta over je doffe items. Laat het mengsel een paar minuten zitten en veeg het af met een schone doek. Flink poetsen met de doek voor glim en glans.

Absorberen van geuren

Zoals zuiveringszout is houtas alkalisch en kan slechte geuren absorberen en neutraliseren. Probeer eens wat houtas in een kleine kom en zet dit in de koelkast of in een stinkende kamer. Zorg ervoor om het na een paar dagen te vervangen door nieuwe as.

Verwijderen van olievlekken in de garage en van de oprit

Aangezien houtas een droogmiddel is kan het worden gebruikt om gemorst vet op te nemen en vlekken te verwijderen van poreuze ondergronden zoals steen, cement en asfalt. Strooi wat as op de vlek en laat het een paar minuten liggen om het vuil op te nemen. Dan het allemaal opvegen met een bezem.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

Wit paard bloemenkrans.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf