Hoestsiroop

KruidenhoestsiroopDecember, Wintertijd, tijd om een hoestsiroop te maken. Vooral voor kinderen is het een heilzame drank.

Voor een hoestsiroop kan je de volgende gedroogde kruiden gebruiken:

  • echte tijm = ontsmettend, één van onze krachtigste desinfecterende kruiden, mag nooit ontbreken in een hoestsiroop
  • denne-toppen en knopen
  • anijszaad en venkelzaad = maken slijmen los en helpen ze afvoeren
  • zoethout-wortel
  • heemstwortel = bevat slijmstoffen, brengt een film op de aangetaste slijmvliezen – neemt de prikkeling weg
  • pepermunt-blad = ontsmettend voor de longen
  • salie-blad = ontsmettend
  • ui en look

Bereiding:

  • Je neemt van elk kruid 1 eet- of soeplepel gedroogd kruid of 2 soep/eetlepels vers kruid en mengt de kruiden in een grote kom.
  • Van het mengsel neem je 1 soeplepel gedroogd kruid  per 250ml bronwater of 2 soeplepels vers kruid per 250ml bron of mineraal water.
  • Van de wortelkruiden (heemstwortel, zoethoutwortel) maak je een afkooksel; je snijdt je wortels in kleine stukjes (0.5-1cm).
  • Je laat eerst het water koken en doe dan de wortels bij het water, laat 10 minuten sudderen.
  • Dosering: 1 soeplepel versneden gedroogde wortel in 250ml water, bij vers kruid 2 soeplepels.
  • Deksel op de kookpan.
  • Na een tiental minuten zet je het vuur af en doe je de andere kruiden erbij, laat max. 10 min. trekken. (het vuur uit! mag niet koken). Deksel er op.
  • Zeven, de hoeveelheid afmeten en rietsuiker of ongeraffineerde bietsuiker (geen honing) toevoegen = 250ml aftreksel=200gr suiker
  • Roeren, aan de kook brengen, zachtjes laten koken, steeds blijven roeren tot het wat stroperig wordt.
  • Vuur afzetten en heet in flessen gieten en een kurkstop er op, geen draaistop. Een kurk kan er altijd afvliegen als de siroop zou gisten. Bewaren in een koele donkere ruimte.

Gebruik:

3-5 soeplepels per dag.

Het vervangen van rietsuiker door honing heeft geen zin, want de heilzame stoffen van honing gaan dood  boven de 60°C en blijft er alleen maar de fructose of sacharosesuiker over. Moet gezegd worden dat door het drogen en het koken, kruiden veel van hun inhoustoffen verliezen. Beter en efficienter is inhalaties met vers kruid (tijm)of wortels (heemst, zoethout=kan je nu nog oogsten), in een bol heet water (max. 70°C, boven de 70°C gaan vele inhoustoffen dood) handdoek over het hoofd en dampen.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

Yulelog.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1