Agenda

Heksenstenen of Paramoudra's

P1070773Heksenstenen zijn stenen met één of meerdere natuurlijk gevormde gaten. Ze zijn door stromend water uitgehold en hebben de positieve kracht hiervan vastgehouden. Dit is één van de redenen waarom ze als zo krachtig worden beschouwd, magie kan niet werken in stromend water. Deze stenen werden doorboord door stromend water en behouden zo de bescherming tegen magie.

Een dergelijk steen is een symbool van Moeder Aarde en er worden meerdere magische eigenschappen aan toe gekend. Als je door het gat van deze stenen kijkt zou je aardgeesten, feeën en elfen kunnen zien die normaal onzichtbaar zijn voor het menselijke oog. Ze worden gebruikt als vensters of deuren om 'andere werelden' en onzichtbare geesten te zien of om te zien hoe een wezen 'echt'  is, ontdaan van de uiterlijke schijn. De gatstenen kunnen je beschermen tegen misleiding en leugens. Je kunt de gatstenen zien als een deur of poort tussen de werelden.

Grotere heksenstenen worden gebruikt voor weer magie. Rijg een koord van twee keer armlente door het gat en bind het vast. Slinger de steen nu krachtig wervelend boven je hoofd  voor het verdrijven van wind en regenwolken.

Paramoudra

152091355 6a0d00ceeb zIn vaktaal heten deze stenen paramoudra. Met paramoudra bedoelt men meer de stenen met de echt grote gaten.

Een paramoudra is een steen met een natuurlijk gevormd gat er in. De steen is meestal van vuursteen en het gat is ontstaan omdat daar een zachter deel zat, dat door stromend water is uitgespoeld. De vuurstenen dragen sporen van fossielen van onbekende organismen die de gaten hebben achtergelaten en welke alleen in deze stenen voorkomen.

Paramoudras zijn te vinden in delen van Noordwest-Europa: Norfolk (Engeland), Ierland, Denemarken, Baskenland en Duitsland. Over stenen met een gat doen vele verhalen de ronde en ze zijn omgeven met magie.

Andere namen: Wenssteen, Elfensteen, Druïdensteen, Odin steen, Hühnergott, Addersteen of Adder-ei, Slangensteen of Slangen-ei, Lenssteen.

Door de geschiedenis heen en in vele culturen was men van mening dat heksenstenen de Macht van de Natuur bezitten en genezende en magische eigenschappen hebben. Ze worden verondersteld de wijsheid van eeuwen te dragen en bescherming te bieden wanneer geplaatst in de woning. Ze worden ook gebruikt om dieren te beschermen.

De meest krachtige kwaliteit van de heksensteen is zijn beschermende kracht aan de eigenaar door boze geesten af te weren en de eigenaar te beschermen tegen schade.

Op je Pad

hagstone op kiezelstrandEen heksensteen moet op je pad komen, of je krijgt hem van iemand cadeau. In Nederland komen ze niet zoveel voor, de kans dat je er één vindt is vrij klein. Het vinden van een steen met een gat erin is een speciaal teken van gunst van de Godin Diana.

De persoon wie dit gebeurt neemt de steen in de hand en zegt hij het volgende:
Ik vond een steen met een gat in de grond.
Oh lot! Ik dank u voor deze gelukkige vondst.
Ik dank de Geest die dit geschenk op mijn pad heeft gelegd.
Dat hij me goed zal doen en me geluk brengen!

Wenssteen

Als wensstenen worden ze op de volgende manier gebruikt. Hou de steen in de palm van je linkerhand en wrijf met de duim van je rechterhand in een deosil (rechtsom) wijze terwijl je je concentreert op de bedoeling van de wens (deze techniek word ook gebruikt met stukjes barnsteen). We kunnen dit zien als een techniek van creatieve visualisatie. Met behulp van het repetitieve wrijven om de geest te focussen en je vervolgens te concentreren op het gewenste resultaat (de "wens").

Het is interessant, dat hoewel je de linkerhand gebruikt om de steen vast te houden, dit waarschijnlijk niet te maken heeft met het "sinister" aspect dat wel eens aan de linkerhand wordt toegeschreven. Door de steen in de linkerhand te houden kun je wrijven met de dominante (voor de meeste mensen), meer "positieve" rechterhand. Dit wordt versterkt door het feit dat de wrijving deosil (met de klok mee) wordt, de aantrekkende manier om het gewenste resultaat op te roepen.

Hagriding

Heksenstenen werden ook wel aan het bed gehangen als bescherming tegen het zogenaamde "Hagriding". Hagriding is het soort nachtmerrie die gepaard gaat met grote angst, een beklemmend gevoel op de borst, het idee klaarwakker te zijn maar met de onmogelijkheid om te kunnen bewegen of te spreken. Men dacht dat een heks op de buik van het slachtoffer ging zitten en zo hun kracht wegnam.

Verspreiding in Europa

Stenen met een gat waren wijdverspreide amuletten in heel Europa en er werden veel magische eigenschappen aan toegeschreven. Geesten bijvoorbeeld hebben een voorkeur om via sleutelgaten of spleten in een kamer te komen. Ze gebruiken nooit de deur. "Valse" gaten zouden hen misleiden.

Het gebruik van deze stenen werd aangetoond in de volgende culturen: Franken, Germanen, Alemannen, Angelsaksen en Slaven. In elk van deze culturen diende de gatstenen als bescherming tegen boze geesten, heksen en voor het afweren van het boze oog.

De Slaven bezworen met deze stenen hun veegod Weles. Ook beschermden de gatstenen het pluimvee tegen de boze heks Kikimora. De Slaven dachten dat als je Kikimora zag dat dat ongeluk bracht. Kikimora is een vrouwelijke huisgeest/heks uit de Slavische mythologie. Zij heeft een bochel, een hoofd zo klein als een vingerhoed, een lijf zo dun als stro en voeten als kippenpoten. Zij zou de geest zijn van ongedoopte kinderen. Ze leeft achter het fornuis en controleert of de het huis netjes is en de kippen goed verzorgt. Zo niet dan zou zij kinderen 's  nachts in hun slaap storen. Een boze Kikimora kan gunstig gestemd worden door de pannen en potten te wassen met varenthee. Met een gatsteen aan de deurpost zou zij uit het huis geweerd worden.

GardenfairiesIn Italië noemt men een heksensteen een heilige steen, een Pietra Sacra. Deze steen wordt gezien als de toegangspoort naar het Feeënrijk. De gatsteen wordt beschouwd als een deur, of de sleutel tot de deur van het Feeënrijk. In de oude Italiaanse volksmagie wordt gezegd dat deze steen de kracht heeft om een fee voor een bepaalde tijd aan je te binden die je dan beschermt tegen het kwaad.

In Duitsland heet zo'n steen een Hühnergott. Hühnergötter kunnen ook meerdere gaten tegelijk hebben. De grootte van de gaatjes varieert van speldekop tot een diameter van enkele centimeters. Lange tijd werden Hühnergötter gebruikt als amuletten door kippenhouders. Men geloofde dat vuurstenen met gaten die werden opgehangen aan linten in het kippenhok verantwoordelijk waren voor veel eieren.

Sommige interpretaties brengen de Hühnergott met de Noorse god Thor (Donar) in verband. De kip is namelijk in de Germaanse mythologie nauw verbonden met de God van de Donder.

Er wordt gezegd dat als je er een rond je nek draagt je niet kunt verdrinken.

Deze stenen werden ook gebruikt als amulet tegen nachtmerries en ze werden opgehangen onder het dak om bliksem af te weren. Men legde Huhnergotter zelfs bij kinderen in bed zodat ze goed zouden kunnen leren.

In Zwitserland, Frankrijk en in Engeland hingen zij de gatstenen in de stallen van het vee om het te beschermen tegen onheil. In Oostenrijk heten deze stenen "Lens-stenen", want als je door het gat kijkt zie je alles groter!

In sommige delen van Groot-Brittannië werden heksenstenen bevestigd aan de boeg van boten voor een behouden vaart. Sommige vissers doen dit nog steeds.

In het Oostenrijkse Salzkammergut staan gatstenen bekend als Druïdestenen en in Vorarlberg als Doggistenen. Karinthische Slovenen noemden gatstenen "slangensteen".

Amulet ter Bescherming van Huis en Haard

Hekate SleutelHeksenstenen en Sleutels

Heksenstenen, grote en kleine, worden gebruikt voor allerlei magische doeleinden en zijn in vele culturen te vinden. Een amulet van een gatsteen of gatstenen vastgebonden aan een sleutel is vooral te vinden in Europa, in Engeland bijvoorbeeld, maar ook Frankrijk en Italië. In Engeland werd het gebruikt als beschermend amulet.

De lokale bevolking geloofde dat door de combinatie van de sleutel van de voordeur of de staldeur met een gatsteen aan het gebouw te hangen, het gebouw beschermd was tegen dieven en ander onheil. Dat was handig voor de dieven en al snel werd de sleutel vervangen door een generieke of oude sleutel waarmee je die deur niet kon openen.

In Italië zijn zowel de gatstenen als de sleutel symbolen van Diana, bij de Grieken bekend als Artemis. Ze is zowel Godin als beschermster van heksen. De gatsteen zelf wordt verondersteld te beschermen tegen zwarte magie en vervloekingen en ook tegen nachtmerries of magische aanval tijdens de slaap.

De eigenschappen van de sleutel zijn mooi beschreven door Elizabeth Pepper dus ik ga haar gewoon citeren:

You are the keyDe sleutel is een belangrijk magisch symbool welke toegang biedt tot een felbegeerde plaats in een fysieke of mystieke betekenis. Het wordt geassocieerd met de godin Diana en is een cruciaal element van de 'cimaruta', een Italiaanse amulet welke de toewijding aan haar symboliseert. De sleutel heeft betrekking op Diana in de vorm van Jana, een alternatieve vorm van haar naam, en haar rol als bewaker van de poorten van de hemel en de heerser van de deuren en drempels van een huis. De sleutel is ook een symbool van Hecate, de meesteres van de onderwereld, die de mogelijkheid heeft om de poorten van de onderwereld te openen en gevangen zielen te bevrijden. Sleutels worden ook verondersteld uitstekende geleiders van psychische energieën te zijn.

 - Elizabeth Peper, Het ABC van de Magische Charmes -

Een amulet van gatstenen en een sleutel maak je op de volgende manier

2009 04260046Je hebt nodig:

  • 1 of meerdere gatstenen
  • Een (oude) sleutel die niet past op een van de deuren in je huis
  • Zijde, wollen of katoenen draad of lint
  • Beschermende etherische olie, bijvoorbeeld Rozemarijn
  • Optioneel: Voeg glazen 'boze-oog-kralen' toe aan je ontwerp.

Knoop met het draad of lint de sleutel en de gatsteen aan elkaar. Dus ook een klein beetje knopenmagie. Concentreer je op de intentie van je werk. Als je tevreden bent met het resultaat wijd je de amulet door wat etherische olie op de draad te smeren. En klein beetje is genoeg. Je kunt tijdens het wijden een spreuk uitspreken, iets in de trant van: "Bescherm ons tegen diefstal en pech, dit is wat ik wil, dit is wat ik zeg."

Je kunt de amulet opgehangen bij de deur van je huis om kwade geesten te weren, om kwaadwillende mensen uit je huis te weren en ook om je tegen diefstal en pech te beschermen. Gebruik voor het ophangen een grote ijzeren spijker. IJzer vergroot de kracht van de steen.

Je kunt het ook opgehangen boven je altaar of het er op leggen om te gebruiken bij rituelen voor Hecate of Diana / Artemis om de deur naar de andere wereld of de onderwereld te openen, om visioenen te ontvangen of geesten te zien.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

cd7a16cd22c153e91055d4118e3c9987.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf