Thuis bij OthilaOthila is herborist en hagedessa en woont in Frankrijk. Hij heeft een eigen kruidenatelier waar hij workshops en stages geeft. Hij verkoopt zijn eigen producten, cosmetica en geeft consultaties. Hij plukt zijn kruiden in de natuur, in hun natuurlijk biotoop. Recepten, wetenswaardigheden en tips vind je in Othila's Blog.

In de rubriek Ssstt ... Othila vertelt ... vertelt Othila hoe hij zijn jeugd heeft doorgebracht en hoe hij al heel jong werd ingewijd in de 'hagedessa'. Othila is geboren in 1956 en in 1963, als hij zeven jaar oud is dus, gaat hij in de leer bij zijn grootmoeder in Beieren.

 

Ssstt ... Othila vertelt ...

Donderdag 20 februari 2014

winter vertrek locIk herinner me nog de woorden van mijn vader op mijn zevende verjaardag: "Ik wil niet dat al wat ik je tot nu toe hebt geleerd wordt overschaduwd door oppervlakkige schoolkennis. Je gaat naar je oma in Duitsland die je zal onderrichten en opvoeden zoals de familie dat al generaties doet. Je zal bij haar blijven tot je 15de jaar."

Toen mijn vader me dat zei had ik geen enkel besef wat dat inhield en zo gebeurde het dat vader en ik op een ijskoude ochtend in februari in het jaar 1963 op het perron stonden te wachten op de trein die ons naar mijn grootmoeder zou brengen. Ik zou mijn moeder, mijn twee broers en zus voor een lange tijd niet meer zien. Ik herinner nog het verschrikkelijk verdriet van mijn moeder. Het zou nooit meer zijn als tevoren.

Lees meer...

Ssstt ... Othila vertelt ...

Woensdag 23 april 2014

Grijze knotMijn grootmoeder heette Brighid, ze was een grote forse vrouw, gespierd, grijze lange haren in een vlecht of opgebonden. Ze was niet erg spraakzaam, was gedisciplineerd maar had veel humor. Ze was een genezeres en een “ziener”. Ze beheerde een schapenboerderij, mijn opa was gestorven tijdens de tweede wereldoorlog. Een oom van me woonde in het dorp, een meubelmaker, Hij hielp Brighid wanneer er veel werk was op de boerderij of om voor het brandhout te zorgen.

De boerderij lag aan de rand van het immense “Bohemerwald”. Dat woud heeft een grote rol gespeeld in mijn leven. Het heeft me sterk gemaakt en me een grote levenswijsheid gegeven. Dit woud heeft een groot stempel op me gedrukt, sterker dan de hagedessa-opleiding.

Lees meer...

Ssstt ... Othila vertelt ...

Vrijdag 6 juni 2014

HagedessaMijn familie waren “hagedessa’s”, paganisten, een levensfilosofie waarbij Moeder Aarde centraal staat. In het woordje hagedessa herken je “hage” of haag, grens, een scheiding tussen twee werelden en “dessa” betekent eigenlijk het spirituele. Een heks, een hagedessa, is iemand die leeft op de grens van de materiële en de spirituele wereld.

Ik behoor tot de zogenaamde erfheksen, mensen die generaties lang in hun familie leden hebben die zich met vormen van hekserij bezig houden. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, werken erfheksen niet in covens, waren er geen ingewikkelde rituelen. Bij de Hagedessa’s is er geen godin of god, er is alleen Moeder Aarde en de rituelen zijn simpel en meditatief, zonder theatrale teksten. Meestal waren de Hagedessa’s eenvoudige volksmensen, die zowel gelovig als niet gelovig waren, christen of heiden.

Lees meer...

Ssstt ... Othila vertelt ...

Woensdag 3 september 2014

Wolven

WolvenEen zeer koude winternacht, ik lag diep onder de dekens toen ik heel ver wolven hoorde huilen. Dat was niet nieuw, het gebeurde wel eens dat ik wolven hoorde huilen 's nachts. Maar nu was het wel heel dichtbij. Plots hoorde ik de honden woedend blaffen en grommen. De honden verbleven 's nachts bij de schapen in de stal en deze was altijd goed afgesloten, geen wolf kon er in. Door al die herrie kroop ik uit mijn bed en keek door het raam richting schapenstal. Ik zag vijf wolven op het erf.

Lees meer...

Ssstt ... Othila vertelt ...

Maandag, 13 oktober 2014

De Dorpsbibliotheek

BibliotheekDoor mijn isolement, doordat ik meestal alleen met mijn honden in de natuur doorbracht, werd ik stilaan een «wild» kind. Ik had een eigen taaltje ontwikkeld dat alleen Brighid begreep, een mengelmoes van Duits, Nederlands en mijn moedertaal, het Schots (mijn moeder was Schotse, van Iverness, Highlands) waar ik ook geboren ben. Ik was een jaar of dertien toen de familie en de Hagedessa-gemeenchap tot besluit kwamen dat het zo niet verder kon. Ik zou heropgevoed worden om op mijn zestien terug te keren naar de “beschaafde wereld”.

Lees meer...

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

bloeiende daslook.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1