Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Banshee, Pompoensoep en Eekhoorn

gluhweinWarme wijnen zijn de traditionele favoriet bij elke herfstachtige en winterse gelegenheid en Samhain is een geweldige kans om anderen kennis te laten maken met zijn aantrekkingskracht. Het Banshee glühwein recept is een warme wijn punch die alle smaken van Samhain verbindt.

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
Een fles rode wijn (Cabernet Sauvignon, Merlot of een Spaanse rode)
Een geschild en in plakjes gesneden sinaasappel - biologisch (schil bewaren om toe te voegen in pan)
Een geschild en in plakjes gesneden citroen - biologisch (schil bewaren om toe te voegen in pan)
1 theelepel gemalen nootmuskaat
2 tl gemalen gember
5 hele kruidnagels
3 kaneelstokjes
1/2 (110 gram) kopje suiker (of honing)
2/3 (150 ml) kopje brandy of cognac
1/2 (110 ml) kopje water

Bereiding:

  • Heb je geen biologische sinaasappel en citroen schrob dan de schil van de sinaasappel en de citroen met water en afwasmiddel. Spel goed af met water. Biologische sinaasappel en citroen alleen even afspoelen met heet water.
  • Schil de sinaasappel en de citroen tot op het vruchtvlees en snij in plakjes. Snij het wit zo veel mogelijk van de schillen. Gooi het wit weg.
  • Doe alle ingrediënten in een grote pan. Verwarm voorzichtig de ingrediënten op laag tot matig vuur (vermijd koken), gedurende 20-25 minuten. Roer af en toe om ervoor te zorgen dat de honing of suiker volledig is opgelost.
  • Als de wijn stoomt en de ingrediënten zijn goed gemengd is de Banshee klaar om te serveren. Schep in mokken (zonder de kruiden) en geniet!

Pompoensoep

pompoensoep

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor 4 personen
1 kilo pompoen
1 ui
1 aardappel
2 teentjes knoflook
1 laurier blaadje
700 ml kippenbouillon of groentebouillon
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel milde of gewone kerriepoeder
Zout en peper

Als je groentebouillon gebruikt is de pompoensoep geschikt voor vegetariërs.

Hulpmiddelen
Een Cauldron, Dutch Oven of Goulasch Ketel.

Open VuurVoorbereiding
Maak een vuurplek in een korf of vuurschaal op een veilige plaats. Stel de driepoot voor de cauldron op boven de vuurplek.

Bereidingswijze

  • Snijd de pompoen in stukken en verwijder de pitten en de draden binnenin en snij de schil eraf.
  • Doe de stukken in een ruime pan (Het liefst een Cauldron, Dutch Oven of Goulasch Ketel boven open vuur) en vul die met water tot ze net onderstaan. Kook de blokjes pompoen samen met het laurierblaadje in een laagje water totdat de pompoen bijna zacht is. Verwijder het laurierblaadje.
  • Snipper de ui. Fruit de gesnipperde ui samen met de geperste knoflook in de olijfolie op een zacht vuur. Roer de kerriepoeder er doorheen. Giet de gekookte pompoen erbij samen met de aardappelblokjes en de kippenbouillon of groentebouillon. Breng alles aan de kook en breng de pompoensoep op smaak met peper en zout. Als de aardappelblokjes gaar zijn alles met een blender of staafmixer pureren.
  • Op smaak brengen met een paar snufjes nootmuskaat.
  • Peper en zout toevoegen naar smaak.

Serveertips
Serveer met een lekker stuk brood. Het liefst zelf gebakken.

Irish Meat Pie - Stoofpot

Irish StewBereidingstijd: langer dan 2 uur

Ingrediënten voor 6 Personen
1 laurierblad
10 plakjes bacon
1 pond wilde paddenstoelen, dikke plakken (of binnenlandse paddenstoelen)
2 preien gehakt in 3 cm dikke stukken (of uien)
3 wortels gehakt in 3 cm dikke stukken
1 konijn, eekhoorn of kip, gesneden in porties
3 eetlepel gehakte peterselie
3 gesneden aardappelen (geschild of niet, wat je wilt)
1 eetlepel rode wijnazijn
2 teentjes knoflook (optioneel)

Bereidingswijze

  • Leg het laurierblad onder in de Dutch Oven of ketel (Je hebt een deksel nodig)
  • Leg de helft van de bacon over het blad en bedek met de helft van de paddenstoelen, prei en wortelen.
  • Leg de vleesstukken boven de groenten en bedek met de rest van de paddenstoelen, prei en wortelen.
  • Breng op smaak met peper en zout, voeg de helft van de gehakte peterselie toe en eventueel  een van de geplette knoflookteentjes. (Extra water of bouillon kan worden toegevoegd indien noodzakelijk geacht, maar niet te veel.)
  • Leg de aardappelen boven op al het andere.
  • Voeg een beetje meer zout en peper, de rest van de knoflook en peterselie toe.
  • Leg de rest van de bacon over dit alles en giet de rode wijn azijn er over.
  • Leg een strakke deksel op de pan en stoof 2 uur in de oven op 160 graden (C)
  • Niet te vaak controleren want dan zal het vlees uitdrogen.

Serveertips
Zorg ervoor dat je het laurierblad verwijdert.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

d1e668c0e540b0f4f5ce3fddd60c8f36.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1