Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Eerste melk

SchapenmelkVoor onze voorouders was deze tijd van het jaar moeilijk - de wintervoorraad was bijna op en er waren geen verse gewassen. Het vee bereide zich meestal voor op de geboorte van jong leven en het lammeren zou spoedig beginnen. Op dat moment zouden de ooien melk geven en als dat eenmaal zo ver was wist je dat je familie een bron van voedsel zou te hebben. Schapenmelk is zeer voedzaam en schapen werden beschouwd als een melkdier lang voor dat koeien dat waren.

Imbolc is een Sabbat die vaak richt op zuivel - immers, het woord Imbolc is afgeleid van Oimelc, of "schapenmelk" (mevrouw schaap heet in het Nederlands een "ooi") en zuivelproducten zijn uitgegroeid tot een belangrijk product in februari vieringen. Als je ook eieren hebt, dan heb je de ingrediënten van pudding, het perfecte zuiveldessert.

 

custard Gebakken Custard (soort Crème Brûlée)

Voorbereiding: 20 minuten / Kooktijd: 1 uur

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 720 ml volle melk
  • 100 gram suiker
  • 1/2 theelepel. gemalen nootmuskaat
  • 1/2 theelepel. gemalen kaneel
  • 1/2 theelepel. vanille-extract / vanillesuiker of het merg van een vanillestokje
  • Een snuifje zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 C. Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en mix voor ongeveer 15 seconden of totdat het goed gemengd is. Giet het vla-mengsel in hitte bestendige schaaltjes. Plaats de schaaltjes in een ovenschaal en vul de schaal met heet water tot een diepte van ongeveer 2 cm. Bak de pudding gedurende een uur.

** Opmerking: Als je niet beschikt over een food processor, kun je een handmixer gebruiken, het duurt gewoon een beetje langer om alles door elkaar te mixen.

Maak je eigen Roomboter

butterZoals gezegd is Imbolc is een seizoenfeest met zuivelproducten, dus waarom niet een beetje zelfgemaakte roomboter? Het is heerlijk, het is makkelijk te maken en het zal je kinderen (of vrienden) iets te doen geven terwijl je samen de Imbolc maaltijd bereid!

Dit is een geweldige tijd van het jaar om voedingsmiddelen te maken die normaal gesproken afkomstig zijn van een zuivelfabriek en weinigen zijn meer representatief voor zuivelproducten dan boter. Zelfgemaakte boter is geweldig, want het heeft een vollere smaak - vooral omdat je gebruik maakt van zuivere room en deze niet verdunt met olie en water zoals bij veel commercieel geproduceerd boter. Vroeger brachten mensen uren door in een schuur om boter te maken. Voor je uw eigen partij verse boter kan het met slechts een klein beetje inspanning.

Voorbereiding: 30 minuten / Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten:

  • Volle slagroom
  • Glazen pot met een goed sluitende deksel.

Bereiding:
Laat de slagroom op kamertemperatuur gedurende de nacht rijpen. Laat het niet langer dan 24 uur staan of het zal bederven.

Giet de slagroom in de pot. Draai het deksel er op. Schud de pot ongeveer twintig tot dertig minuten. Als er meer kinderen zijn laat ze dan om de beurt schudden zodat ze zich niet hoeven te vervelen.

Controleer regelmatig de pot - wanneer de inhoud te dik wordt om gemakkelijk te schudden, open je de pot en maak met een vork de inhoud een beetje los. Uiteindelijk zal de room gele klonten beginnen te vormen. Deze klonten zijn je boter, wat betekent dat je klaar bent.

Als je niet van plan bent om al de boter onmiddellijk te eten, bewaar dan de boter in de pot, in de koelkast. Je kunt het ongeveer een week bewaren.

Je kunt de boter op smaak brengen (en helpen voorkomen dat het snel bederft) door het toevoegen van een beetje zout. Als je wilt kan je kruiden of honing toevoegen. Experimenteer een beetje om te zien wat voor soort smaken je het lekkerste vindt. Als je de boter koelt na het karnen - want dat is wat je net gedaan hebt - kun je het vormen in blokken voor makkelijke verwerking en verdeling. Het nat dat vrijkomt bij het karnen heet karnemelk.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

fries1.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1