Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Godheden geassocieerd met de dood

Norns - Three Wyrd SistersVoor veel paganisten, heksen en heidenen is Samhain het moment om magie te doen die zich richt op de geestelijke wereld. De dood is zelden zo duidelijk als met Samhain. De lucht heeft grijze flarden, de aarde is broos en koud en van de velden zijn de laatste gewassen geoogst. Winter doemt aan de horizon en als het Wiel van het Jaar draait wordt de grens tussen onze wereld en de geestelijke wereld weer broos en dun.

Culturen over de hele wereld hebben de geest van de dood geëerd in deze tijd van het jaar. Hier zijn slechts een paar van de goden die worden geassocieerd met de dood en het sterven van de aarde.

Anubis (Egyptisch): In het oude Egypte wordt deze god met het hoofd van een jakhals geassocieerd met mummificatie en de dood. Anubis is degene die beslist of de overledene waardig is het rijk van de doden te betreden.

Demeter (Grieks): Middels haar dochter Persephone is Demeter sterk verbonden met de wisseling van de seizoenen en wordt vaak verbonden met het beeld van de Donkere Moeder en het sterven van de velden. Toen Persephone werd ontvoerd door Hades veroorzaakte het verdriet van Demeter dat de aarde sterft tot terugkeer van haar dochter.

Freya (Norse): Hoewel Freya meestal wordt geassocieerd met de vruchtbaarheid en overvloed, is ze ook bekend als godin van oorlog en strijd. De helft van de mannen die stierven in de strijd kwamen bij Freya in haar hal Folkvangr en de andere helft kwam bij Odin in het Walhalla.

Hecate (Grieks): Hoewel Hecate oorspronkelijk werd beschouwd als godin van de vruchtbaarheid en bevalling werd ze na verloop van tijd in verband gebracht met de maan, cronehood en de onderwereld. Soms aangeduid als de godin van de heksen is Hecate ook verbonden met geesten en de geestelijke wereld. In sommige tradities is ze de poortwachter tussen begraafplaatsen en de sterfelijke wereld.

Hel (Noors): Deze godin is de heerser van de onderwereld in de Noordse mythologie. Haar hal heet Éljúðnir en is de plaats waar stervelingen gaan die niet sterven in de strijd maar een natuurlijke dood sterven of door ziekte.

Meng Po (Chinese): Deze godin verschijnt als een oude vrouw en het is haar taak om ervoor te zorgen dat de zielen die reïncarneren zich hun vorige tijd op aarde niet herinneren. Ze brouwt een speciale kruidenthee van vergeetachtigheid die wordt gegeven aan elke ziel voordat ze terugkeren naar de sterfelijke wereld.

Morrighan (Celtic): Deze krijger-godin wordt geassocieerd met de dood op een manier die vergelijkbaar is met de Noorse godin Freya. De Morrighan staat bekend als de scheider bij de overgang (wie gaat de rivier Styx over) en zij is het die bepaalt welke krijgers het slagveld af lopen en welke worden weggevoerd op hun schilden. Zij wordt in vele legenden vertegenwoordigd door drie raven, vaak gezien als een symbool van de dood.

Osiris (Egyptisch): In de Egyptische mythologie wordt Osiris vermoord door zijn broer Seth waarna hij opgewekt wordt door de magie van zijn geliefde, Isis. De dood en verbrokkeling van Osiris wordt vaak geassocieerd met het dorsen van het graan tijdens het oogstseizoen.

Whiro (Maori): Deze onderwereld-god inspireert mensen om kwade dingen te doen. Hij verschijnt meestal als een hagedis en is de god van de doden.

Yama (Hindu): In de Hindoe-Vedische traditie was Yama de eerste sterveling die stierf en zijn weg vond naar de volgende wereld en dus werd hij benoemd tot koning van de doden. Hij is ook heer van rechtvaardigheid en verschijnt soms in een incarnatie als Dharma.

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

Alfalfa.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1