Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

krampus-en-sintIn de Nederlandse gebieden en in België wordt enthousiast Sinterklaas gevierd.

Over dit feest valt het een en ander te vertellen. Waar komen al de gewoonten rondom dit feest vandaan? Hoezo gedichten, chocoladeletters en de roe?

Sinterklaas ... een heidens feest?

wodan-in-de-kunstGeschreven door Edwin Brans

Dit stuk schreef ik in 2010 op een forum dat inmiddels niet meer bestaat. De hele zwarte-pieten-discussie (2013) deed me er weer aan denken en het stoorde mij vooral - naast het feit dat een leuk kinderfeest door volwassenen wordt gekaapt om het onderwerp discriminatie uit te vechten - dat bijna alle zichzelf historicus noemende geleerden die hier een oordeel over hebben gegeven ophouden bij een of ander prentenboekje uit begin 1800, alsof daar de traditie begonnen zou zijn en vervolgens volledig de connectie negeren met Wodan en zijn zwarte raven, waarop naar mijn mening de hele Sinterklaastraditie is gebaseerd. Tijd dus om mijn verhaal één op één nog eens te posten. Ik hoop dat jullie er veel plezier aan mogen beleven, want dat is waar het Sinterklaasfeest voor is bedoeld . . . plezier maken.

Lees meer...

Speculaas

speculaasOthila bakt met Sinterklaas altijd speculaas, zie hier het recept:

Je hebt nodig:

  • 250gr witte bloem
  • 125gr boter
  • 250 gr suiker Vergeoise of basterdsuiker
  • 1ei
  • 1 koffielepel speculaaskruiden
  • 1 koffielepel bakpoeder of gist
  • Een beetje lauw water of melk (4 eetlepels)
  • speculaasvormen

Lees meer...

Wodan en Sinterklaas

wilde jachtOver Sinterklaas… ??

Door Othila - Voor ik het over Sinterklaas ga hebben  wil ik toch eerst wat aandacht besteden aan onze Indo-Europese ( Kelten, Germanen, Slavische volkeren enz..)  inzichten en gewoonten, maar dan heel ruim, ik ga niet in detail.

Voor ons begint de winter op 21 december, maar ooit was dit anders. De Seizoenen zoals we die nu kennen bestonden bij de Indo-Europese volkeren niet. Het jaar bestond uit twee seizoenen of men noemde het eerder twee koninkrijken.

Lees meer...

Waarom we geen paardenvlees eten en het ontstaan van Gilden

odin and sleipnirJe herinnert je vast nog wel het paard van Wodan / Odin, de achtvoetige schimmel Sleipnir.

Voor de Germanen was Sleipnir de door de luchten rijdende achtvoetige snelle schimmel. Het was ook het witte offerpaard, in Engeland bekend als Old Hobb. In de prehistorie offerde men het paard en at men zijn vlees. De restanten van het paard (paardenkoppen, gedroogde huiden, later hoefijzers) werden gebruikt om de gevels van huizen en boerderijen te versieren. Dat gaf bescherming en geluk.

Toen het christendom in deze streken vaste voet kreeg, trachtten zij allerlei heidense gebruiken uit te roeien. Omdat het paard bij uitstek tot het offeren had gediend, werd zelfs een absoluut verbod op het eten van paardenvlees uitgevaardigd.

Lees meer...

Grijs verleden

horse whiteVerhaal van Gerard Bosman

Langzaam voert de grijsaard zijn paard naar de stal. Het was een lange nacht geweest en het was erg koud. De stalknecht kwam al aanlopen om het oude maar krachtige paard de stal in te brengen. De grijsaard steeg af en keek naar het paard terwijl hij 2 appels pakte vanonder zijn mantel. Het eens diepdonkere zwarte haar van het paard was langzaam overgegaan in een witgrijze kleur. De grijsaard glimlachte naar het paard, het leek in vele opzichten op hem en was meer familie dan een rijdier alleen.

Lees meer...

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

Wodan.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1