Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Herfst Equinox

Mabon - Tweede Oogstfeest - Alban Elfed - Cornucopia

3719949 com a applesMabon is de tijd van de herfst-equinox en de oogst is de afbouw. De velden zijn bijna leeg omdat de gewassen zijn geplukt en opgeslagen voor de komende winter. Mabon is het mid-oogstfeest en het is de tijd om de veranderende seizoenen te eren en vieren we de tweede oogst. Op of rond 21 september (in 2015 op 23 september) is het voor vele Heidense tradities een tijd van dankzegging voor de dingen die we hebben, of het nu overvloedige oogsten of andere zegeningen zijn.

De wetenschap van de Equinox

Twee dagen per jaar, krijgen zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond dezelfde hoeveelheid zonlicht. Niet alleen dat, maar er is op elk halfrond dezelfde hoeveelheid licht als ze donker - dit is omdat de aarde is gekanteld onder een rechte hoek van de zon en de zon recht boven de equator staat. Het woord 'equinox' komt uit het Latijn en betekent 'gelijke nacht'. Op het noordelijk halfrond vindt de herfst-equinox plaats op of rond 21 september en zijn tegenhanger valt rond 21 maart. Op het noordelijk halfrond worden de dagen steeds korter na de herfst-equinox en de nachten langer, op het zuidelijk halfrond is het precies omgekeerd.

Hoorn des Overvloeds

Verhaal

Hoorn des Overvloeds-1Deïanira was een van de mooiste prinsessen die - lang geleden - leefde in de tijd van de Griekse goden en godinnen. Het leek alsof alle lieflijkheid van de wereld in deze prinses verenigd was. Haar haar was glanzend geel als van de stralen van de eerste lentezon en haar ogen waren zo blauw als de hemel in de lente.

De zomer had Deïanira's wangen aangeraakt met het roze van rozenblaadjes en de kleuren van herfstvruchten straalde in haar juwelen, karmozijnrood en paars en goud. Haar gewaden waren zo wit en sprankelend als de sneeuw van de winter. Haar stem was als muziek van zachte winden, van vogelzang en kabbelende beekjes.

Lees meer...

Herfst gerechten

Geroosterde Stoppelgans

Stoppelgans geroosterdGeroosterde Stoppelgans is een typisch Iers gerecht zoals dat vandaag de dag nog steeds gegeten wordt. Gans was altijd de nummer een feestelijk voedsel voor feesten die werden gehouden tussen de herfst-equinox en de winter-solstice. Gevuld met kruiden en fruit, vroeger gekookt, maar sinds de 19e eeuw geroosterd. Gevuld met uien, spek en aardappelen of met appels en aardappelen.

Er zijn drie soorten aardappelvariaties die zeer waarschijnlijk verschijnen tijdens het diner: gebraden, gekookt en gepureerd. Daarnaast geroosterde pastinaak, gekookte of gepureerde koolraap, spruitjes en kool.

Lees meer...

Germaans Jaarfeest

SeptemberHerfstnachtevening of Najaarsevening werd gevierd rond 21 september als oogstfeest. Het Najaarseveningfeest was gewijd aan Wodan als oogstdankfeest. Dit ging dan natuurlijk gepaard met feesten en dankoffers. Het Herfstfeest, ook een oogstfeest, verschilt van het eigenlijke Oogstfeest omdat het hier gaat om een oogst van vooral vruchten en noten. Het Oogstfeest zelf is een bedankingsfeest voor de gewassen die op de akkers groeiden, zoals graan en tarwe.

In Duitsland kent men nog de befaamde Weinfesten. Deze zijn een hedendaagse vorm van Herfstfeesten waarbij men de druivenoogst viert. Het Herfstfeest is in feite het einde van de Oogsttijd.

Lees meer...

Magie en Mythologie

GranaatappelMythen en legenden die populair zijn in deze tijd van het jaar richten zich bijna allemaal op de thema's van leven, dood en wedergeboorte. Niet zo'n verrassing als je bedenkt dat dit de tijd is waarop de aarde begint te sterven voor de winter inzet!

Misschien wel de bekendste van alle oogst mythologieën is het verhaal van Demeter en Persephone. De granaatappel is het symbool van Demeter en haar verloren dochter, Persephone.

Demeter, Donkere Moeder van de Oogst

Demeter is de godin van het graan en van de oogst in het oude Griekenland.

Lees meer...

Wereldwijde Tradities

medieval-harvest-flyer2Oogstfeesten zijn dus niets nieuws. In feite vieren mensen het al duizenden jaren, over de hele wereld. In het oude Griekenland, was Oschophoria een festival dat gehouden werd in het najaar tijdens het oogsten van de wijndruiven. In de jaren 1700 vierde men in Beieren al het Oktoberfest, dat eigenlijk begint in de laatste week van september. Het was een tijd van grote feesten en vrolijkheid en bestaat nog steeds vandaag de dag.

Tweede oogst

Laten we eens kijken naar enkele van de manieren waarop deze tweede oogst al eeuwen over de hele wereld wordt gevierd.

Lees meer...

Altaar, kleuren en symbolen

Mabon altaar 14Mabon is het moment waarop vele paganisten en heidenen het tweede deel van de oogst vieren. Dit feest gaat over dankbaarheid voor de oogst en de balans tussen licht en donker. Probeer een aantal of zelfs al de ideeën. Uiteraard kan de ruimte een beperkende factor zijn, maar gebruik dan gewoon wat je het meest aantrekt.

Kleuren van het seizoen

De bladeren zijn aan het verkleuren, dus weerspiegelen de kleuren van de herfst. Gebruik de bladeren en de kleuren in je altaar decoraties. Gebruik geel, oranje, rood en bruin.

Lees meer...

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

harvest festival sir lawrence alma-tadema.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1