Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Litha, Midzomer, Coamhain, Zomerzonnewende, Zomersolstitium

ZonneradLitha is het feest van de langste dag, ook wel eens Midzomer genoemd. Heksen vieren nu het geschenk van de natuur en de kracht van het leven. Op dit moment gaat de God het Heilige Huwelijk met de Godin aan. Hij sluit dan een verbond met het land waarover hij regeert.

Een oeroud Zonnefeest

Vier midzomer door naar buiten te gaan! De tuinen staan in bloei en de zomer is in volle gang. Ook is Litha, de zomerzonnewende, een eerbetoon aan de langste dag van het jaar. Profiteer van de extra uren daglicht en wees zo veel tijd als je kunt buiten. Terwijl je je feest plant kun je even de tijd nemen om te lezen over Litha.

Daarheen en weer terug

koningeik hulst1Koning Hulst en Koning Eik

Het was zomer in het zuidelijke land van Koning Eik en zijn Koningin Hedera. Iedereen was vrolijk, opgetogen en vreedzaam. Overal in het land klonk muziek en gezang. Er werd gedanst, gelachen en ook gewerkt op het land. De bloemen stonden in bloei, de jonge dieren werden groot en sterk. De bijen maakten ijverig hun honing en jonge vogels verlieten hun nest. De groenten werden groot en waren bijna klaar voor de oogst. De fruitbomen stonden in bloei en vormden hun vruchten. Overal in het land brandden er zomerse vuren, ter ere van de zon die zo lang en helder scheen aan een blauwe hemel. De nachten waren nauwelijks donker en waren zwoel en aangenaam.

Lees meer...

Mythen en Mysteries van Midzomer

siriusmanstarsLitha of Midzomer is een viering die al eeuwen in een of andere vorm bestaat. Het is dan ook geen verrassing dat er tal van mythen en legenden zijn in verband met deze tijd van het jaar!

In Engeland, bouwde plattelands- en dorpsbewoners een groot vreugdevuur op midzomeravond. Dit werd "het instellen van het horloge" genoemd en het was bekend dat het vuur boze geesten buiten de muren zou houden. Sommige boeren zouden een vuur op hun land maken en de mensen zouden rondlopen met fakkels en lantaarns, van het ene vuur naar de andere. Als je over een vreugdevuur sprong – hopelijk zonder je broek in vuur en vlam te zetten – was je verzekerd van goed geluk voor het komende jaar.

Lees meer...

Zonnige Spinazietaart en Vurige Zalm

Zonnige SpinazietaartGeen heidens feest is compleet zonder een maaltijd. Litha vieren we met gerechten die het vuur en de energie van de zon eren. Geniet van de zonnige spinazietaart, de vurige gegrilde zalm, good old vlierbloesemsiroop, lavendelkoekjes en nog veel meer.

Zonnige Spinazietaart

Als je een feestje geeft wil je je gasten verrassen met iets speciaala. Deze zonnige spinazietaart is extra speciaal en zal de show stelen bij de Litha maaltijd. Het is super lekker en veel gemakkelijker te maken dan je zou denken.

Lees meer...

Altaar, kleuren en symbolen

Buitenaltaar LithaHet is Litha, en dat betekent dat de zon op haar hoogste punt aan de hemel staat. Midzomer is de tijd waarin we het telen van gewassen vieren en ons bewust zijn dat de zaden die we in het voorjaar geplant hebben nu in volle bloei zijn. Het is een tijd om de zon te vieren en zo veel mogelijk tijd buiten door te brengen.

Maak je Midzomer altaar buiten als dat mogelijk is. Als dat niet kan is dat niet erg - maar probeer om een plekje bij een raam te vinden waar de zon zal schijnen om je altaar met zijn stralen op te fleuren.

Lees meer...

Het oude Zonnefeest

Litha, Coamhain, Zomerzonnewende of Zomersolstitium

63495 220pxAten disk 1Bijna elke agrarische samenleving markeerde het hoogtepunt van de zomer op een of andere manier of vorm. Op deze datum - meestal rond 21 of 22 juni – bereikt de zon haar hoogste punt in de lucht. Het is de langste dag van het jaar en het punt waar de zon schijnt lijkt er gewoon te hangen zonder te bewegen.

Het woord "zonnewende" komt van het Latijnse woord “solstitium”, dat letterlijk betekent de "zon staat er nog steeds." De reizen van de zon werden gemarkeerd en geregistreerd. Ook steencirkels zoals Stonehenge waren gericht op de opkomst van de zon om de dag van de zomerzonnewende te markeren.

Lees meer...

Vuurkruiden

HerbsJarsLosse wierook is eenvoudig zelf samen te stellen. Verzamel de ingredienten en vier de zonne-energie met deze vurige wierook mix.

Midzomer Vuurkruiden Wierook Mix

Midzomer is een geweldige tijd voor kruidentuinen, er zijn knoppen en bloemen overal. Dit is een krachtige tijd om kruiden te verzamelen, voor te bereiden en te gebruiken. Elke vers kruid kan eenvoudig worden gedroogd door het te plukken en te binden in kleine bundels en in een goed geventileerde ruimte te hangen. Als ze goed droog zijn bewaar je ze in luchtdichte potten op een donkere plaats. Kijk ook bij Othila's tips voor het plukken en bewaren van kruiden.

Lees meer...

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1twitter-116-1

Summer-solstice-in-Estoni-008.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf

Aanmelden voor ...

Nieuwsbriefbanner1