Jaarfeesten - Het vieren van de seizoenen

Ostara - Lente-equinox

SpaakHet woord Ostara is slechts een van de namen die wordt gebruikt voor de viering van de lente-equinox op 21 maart. Tijdens de lente-equinox zijn dag en nacht even lang. De oorsprong van het woord komt eigenlijk van Eostre, een Germaanse godin van de lente. Het is ook het moment dat de christenen Pasen vieren en het Joodse Pascha plaatsvindt.

Voor de vroege heidenen in de Germaanse landen was dit een tijd om te planten en de nieuwe oogst te vieren. Typisch is dat de Keltische volkeren Ostara niet vieren als een feestdag hoewel ze wel in lijn leefden met de wisseling van de seizoenen.

Lente-equinox - Tradities in de gehele wereld
Terwijl paganisten Ostara vieren en de christenen Pasen, is het belangrijk om te onthouden dat het aanbreken van de lente al heel lang wordt gevierd in vele andere culturen. Tradities verschillen sterk van het ene land tot het andere. Maar er zijn ook veel overeenkomsten.

In Egypte vierde men in vroeger tijden het 'Festival van Isis', in Iran viert men het 'No Ruz', Koerden vieren 'Newroz' wat 'nieuwe dag' en 'sneeuwklokje' betekent. In Ierland wordt St. Patrick's Day gevierd, maar of paganisten daar nou zo blij mee zijn betwijfel ik.

De Haas en de Kip

kipOstara is niet alleen de naam van het feest dat we vieren, maar ook de naam van een godin. Vaak zien we op afbeeldingen naast de godin Ostara een ei en een haas afgebeeld. De haas aan de voeten van de Germaanse Ostara was volgens de overlevering in eerste instantie gewoon een .... kip! Kijk, het zit zo ....

Lees meer...

Brandnetelsoep en Mayonaise

BrandnetelsoepHet voedsel dat tijdens Ostara wordt gebruikt is alles met eieren, honingkoekjes, seizoensfruit, groene salade, zaden (zoals zonnebloempitten en sesamzaad), bladgroenten.
Hier kan je dan mee variëren van eierkoeken tot een lekkere salade of zelfs een spinazie quiche. Denk ook eens aan wafels met melk, punch, hysop, lindebloesem of paardenbloemthee. Of een smakelijke brandnetelsoep van jonge brandnetelblaadjes.

Lees meer...

Lenteslangen

Celtic Serpent Pin-PendantSt. Patrick verdreef de slangen uit Ierland, althans volgens de legende. Maar wat hij werkelijk deed was het elimineren van veel van de oude heidense religie door de invoering van het christendom. Vele paganisten en heksen voeren een stil protest op St. Patrick door het dragen van een slang op hun jas of shirt. Als dat geen optie voor je is om een slang op je revers of shirt te dragen, of als je gewoon graag iets een beetje excentriek en anders wilt doen, kun je je voordeur versieren met een LenteSlangenKrans.

Lees meer...

Altaar, kleuren en symbolen

ostara altar1Dit is de tijd voor het maken van een nieuwe start; nieuwe kleding dragen, een nieuw kapsel, een nieuwe baan, nieuwe relaties, grote voorjaarsschoonmaak, nieuwe leefsituaties of een nieuwe woonplaats.

Het tijdstip rond Ostara is een krachtig tijdstip om magie te bedrijven, niet alleen vanwege het balanceren van de energie van de aarde, maar vanwege de wijze waarop onze eigen energie de verandering van de aarde weerspiegelt.

Lees meer...

Gek als een Maartse Haas

AmandaClark-MaartseHaasDe Lente Equinox is een tijd voor vruchtbaarheid en zaaien en de natuur gaat van vruchtbaarheid een beetje over de top. In het middeleeuwse samenlevingen in Europa werd de Maartse Haas gezien als een belangrijk vruchtbaarheidssymbool. De Maarts Haas is een soort van konijn die zich het grootste deel van het jaar overdag niet laat zien, maar in maart als paartijd begint, zijn er konijntjes overal de hele dag lang. Het vrouwtje van de soort is super vruchtbaar en kan van een tweede nest bevrucht worden terwijl ze nog zwanger is van een eerste nest. Alsof dat nog niet genoeg is hebben de mannetjes de neiging om gefrustreerd te raken wanneer ze afgewezen worden door hun partners. Ze maken grillige sprongen en stuiteren gefrustreerd rond als ze worden afgewezen.

Lees meer...

Lente-equinox op het noordelijk halfrond

eggOstara is de Germaanse godin van het voorjaar en de herrijzende natuur. Godin van de dageraad. Andere spellingen van haar naam zijn Ostar, Eostar, Eastre of Eostre. Ostara is de viering van de lente-equinox. Zowel het Engelse als het Duitse woord voor Pasen: "Eastern en Ostern", komen van haar naam.

Ook het woord 'oosten' is aan haar naam ontleend of eraan verwant. Dit verklaart ook haar relatie met de zonsopkomst, iedere ochtend in het oosten.  Ook zijn er verschillende plaatsnamen waar 'oost' in voorkomt terwijl op die plaatsen geen noord, west of zuid plaatsnamen zijn.

Lees meer...

Eieren verven

Hoe maak je Ostara eieren met natuurlijke verf?

Eieren verfOstara is een tijd van vruchtbaarheid en wedergeboorte en weinig dingen symboliseren dit zo goed als het ei. Door het kleuren van hen met heldere roze, blauw en geel, verwelkomen we de kleuren van de lente terug in ons leven en nemen afscheid van de winter. Echter veel commercieel verkrijgbare gekleurde eieren stikken van de chemicaliën. Zij mogen niet giftig zijn, maar aan de andere kant, je hebt geen flauw idee wat de ingrediënten zijn.

Waarom niet natuurlijke bronnen gebruiken om een verscheidenheid van kleuren te krijgen en echt de kleuren van het seizoen te vieren? Gebruik witte, liefst biologische eieren.

Lees meer...

Kawa of het verhaal van Newroz

KawaEr was eens ...
 
... heel lang geleden, tussen de twee grote rivieren Eufraat en Tigris, een land genaamd Mesopotamië. Boven een klein dorpje dat verborgen lag tussen de flanken van het Zagros-gebergte torende een enorm kasteel uit, met slanke torens en hoge donkere muren.

Het kasteel was uitgehouwen uit de rotsen van de bergen. De kasteelpoorten waren gemaakt van cederhout waarin de figuren van gevleugelde krijgers gekerfd waren. Diep in het kasteel woonde een wrede Assyrische koning genaamd Dehak. Zijn legers terroriseerden alle mensen uit de wijde omgeving.

Lees meer...

Zoeken

Volg ons op ...

facebook-68-1

Ahriman-1.jpg

De Aardewinkel

grunge-raaf