Mabon - Herfst Equinox - Tweede Oogstfeest - Alban Elfed

HerfstMabon is de tijd van de Herfst Eequinox en de oogst loopt op z'n einde. De velden zijn bijna leeg omdat de gewassen zijn geplukt en opgeslagen voor de komende winter. Mabon is het mid-oogstfeest en het is de tijd om de veranderende seizoenen te eren en vieren we de tweede oogst. Op of rond 21 september is het voor vele Heidense tradities een tijd van dankzegging voor de dingen die we hebben, of het nu overvloedige oogsten of andere zegeningen zijn.

Lente en Herfst Equinox
Twee dagen per jaar, krijgen zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond dezelfde hoeveelheid zonlicht. Niet alleen dat, maar er is op elk halfrond dezelfde hoeveelheid licht als donker. Het woord 'equinox' komt uit het Latijn en betekent 'gelijke nacht'. Op het noordelijk halfrond vindt de Herfst Equinox plaats op of rond 21 september en zijn tegenhanger de Lente Equinox valt rond 21 maart. Op het noordelijk halfrond worden de dagen steeds korter na de equinox in september en de nachten langer, op het zuidelijk halfrond is het precies omgekeerd

Germaans Jaarfeest

Appels en WalnotenHerfstnachtevening of Najaarsevening werd gevierd rond 21 september als oogstfeest. Het Najaarseveningfeest was gewijd aan Wodan als oogstdankfeest. Dit ging dan natuurlijk gepaard met feesten en dankoffers.

Het Herfstfeest, her tweede Oogstfeest, verschilt van het eigenlijke Oogstfeest omdat het hier gaat om een oogst van vooral vruchten en noten. Het Oogstfeest zelf is een bedankingsfeest voor de gewassen die op de akkers groeiden, zoals graan en tarwe. In Duitsland kent men nog de befaamde Weinfesten. Deze zijn een hedendaagse vorm van Herfstfeesten waarbij men de druivenoogst viert. Het Herfstfeest is in feite het einde van de Oogsttijd.

Lees meer...

Feesten en Voedsel

Geroosterde Gevulde Stoppelgans

StoppelgansRecept van een typische Ierse gerecht zoals dat vandaag de dag nog steeds gegeten wordt.

Gans was altijd de nummer één feestelijk voedsel voor feesten die werden gehouden tussen de Herfst Equinox en de Winter Solstice. Gevuld met kruiden en fruit, vroeger gekookt, maar sinds de 19e eeuw geroosterd. Gevuld met uien, spek en aardappelen of met appels en aardappelen.

Er zijn drie soorten aardappelvariaties die zeer waarschijnlijk verschijnen tijdens het diner: gebraden, gekookt en gepureerd. Daarnaast geroosterde pastinaak, gekookte of gepureerde koolraap, spruitjes en kool.

Lees meer...

Vinden ...

harvesttable.jpg